Weylin Tracking logo
illustratieve foto

In een veilige omgeving met een leuke groep mensen aan jezelf kunnen werken, dat is het doel van Kung Fu Deventer. Alhoewel je in een groep traint, werk je altijd op je eigen nivo. Er is geen sprake van competitie binnen de groep. Na de warming up werken we aan technieken. Dat is soms in tweetallen, soms individueel. Het kan zowel ongewapend als gewapend zijn. We leren en verfijnen dan de bewegingen uit het kung fu, zoals die doorgegeven zijn over vele generaties.

We eindigen de les met krachtoefeningen of het optionele sanda. Leerlingen mogen kiezen hieraan deel te nemen na een introductieperiode. Sanda is het vrije gevecht waarbij twee of meer mensen het tegen elkaar opnemen voorzien van beschermende kleding.

Op deze pagina vind je praktische informatie over onze lessen en de stijl van kungfu welke wij beoefenen, het Hung Kuen. Je kan je rechts in de zijbalk opgeven voor een gratis proefles!

Praktische lesinformatie

We geven tweemaal in de week les, maandagavond van 20:00-21:30 (laatste half uur gevorderden), en woensdagavond van 19:00-21:00 (laatste half uur sparren en vrije training). De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, en op loopafstand van het Deventer NS station. Er zijn geen trainingen tijdens de schoolvakanties. Van leerlingen wordt verwacht dat ze op beide avonden aanwezig zijn.

Het lesgeld bedraagt €45,- per maand en wordt vooraf per machtiging voldaan. Indien meerdere personen uit hetzelfde huishouden voor het volle tarief in aanmerking komen krijgen zij 50% korting.

Een videografische impressie van de lessen bij Kung Fu Deventer.

Hung Kuen

Hung Kuen is een van de belangrijkste kung fu systemen uit het zuiden van China. Van delen uit het Hung Kuen zoals we het vandaag beoefenen wordt gezegd dat ze rechtstreeks uit de zuidelijke Shaolin tempel (foto hierboven) stammen. De technieken zijn gebaseerd op de bewegingen van de vijf dieren (draak, tijger, kraanvogel, slang en luipaard) en de 5 elementen (metaal, hout, aarde, water en vuur). Een van de drie hoofd vormen genaamd de Tijger & Kraanvogel Vorm is erg bekend in China. Door zijn bekendheid word er soms gerefereerd naar de stijl als de Tijger & Kraanvogel School.

Wong Fei Hung (1847-1924) wordt algemeen als de grondlegger gezien van het moderne Hung Kuen. Hij leefde in de stad Foshan, provincie Guangdong. Daar bezat hij een kliniek genaamd Po Chi Lam waar de traditionele Chinese geneeswijze dit da werd beoefend. Het was gebruikelijk dat kung fu meesters in die tijd dergelijke klinieken bezaten aangezien dit da en kung fu hand in hand gingen. Zijn voornaamste leerling Lam Sai Wing bracht het Hung Kuen uiteindelijk naar Hong Kong waar het in volle bloei kwam.

Alhoewel op de eerste plaats een vechtkunst gaan de voordelen van het beoefenen ver voorbij je slechts te kunnen verdedigen. De traditionele training bevat conditionering en krachttraining (lin gung) die zowel het lichaam sterken als de student mentaal vormgeven.

Dat vele beroemde Hung Kuen grootmeesters een hoge leeftijd bereikten in goede gezondheid zet kracht bij aan het voorgaande.

Hung Kuen beoefenaren staan bekend om hun discipline en harde training welke over langere tijd een gezond zelfvertrouwen opbouwt en het besef sterkt dat iemand alles bereiken kan, zolang hij maar bereid is er hard voor te werken. "Kung fu" betekend een vaardigheid tot in de puntjes beheersen door er hard voor te hebben gewerkt. Kung fu doe je niet, dat heb je (bereikt door hard trainen).

Ondanks dat de training intensief is, vooral in de begin stadia, is de training goed te doen voor de gemiddelde persoon. Elke student traint op zijn/haar eigen niveau en boekt vooruitgang op zijn/haar eigen tempo. Omdat er in de school geen compititie element is kan iedereen zich veilig voelen binnen zijn eigen mogelijkheden. Op den duur kan een leerling die daarvoor interesse heeft, meedoen aan wedstrijden welke landelijk of op Europees nivo worden georganiseerd.

Interne training (ook wel bekend als qigong) is een belangrijk onderdeel van Hung Kuen en komt terug op alle nivo's van de training. Het bereikt zijn hoogtepunt in de hoogste vorm Tit Sin Kuen (IJzeren Draad Vorm). Deze vorm bevat zowel harde als zachte kracht en is in Hong Kong bekend vanwege het goede effect op de gezondheid van de beoefenaar.

Tijdens een wedstrijd in Duitsland georganiseerd door het Verband für Chinesische Kampfkünst toonde de leraar van Kung Fu Deventer tijdens de lerarendemo de Tijger & Kraanvogelvorm.

De Drie Schatten

De zogenaamde vormen zijn vaste gevechtslopen waarin de techniek van de stijl opgeslagen ligt. Wij trainen zowel ongewapende als gewapende vormen, alswel vormen met meerdere personen. De Drie Schatten zijn de basis van het Hung Kuen.

Gung Gee Fook Fu Kuen
De naam kan vertaald worden als "Tem de Tijger in het Karakter I Patroon". Van Gung Gee Fook Fu Kuen wordt gezegd dat het de oudste vorm is in het Hung Kuen Kung Fu. Delen zouden nog hun oorsprong hebben in de Zuidelijke Siulam (Kantonees voor Shaolin) tempel. Het is gebruikelijk in Hung Kuen dat de student deze vorm als eerste van de 3 schatten leert. De tijger in jezelf temmen is een Boeddhistische term. Om de gehele vorm met kracht en technisch correct te kunnen uitvoeren moet je jezelf zeker temmen! Het leert de student stevige standen, ontwikkeling van de basis en bevat vele vechtapplikaties door de student te ontdekken. Het patroon volgt het Chinese karakter I op de grond wat de rest van de naam verklaart.

Fu Hok Seung Ying Kuen
De naam kan vertaald worden als "Tijger en Kraanvogel Dubbel Vorm". Fu Hok Seung Ying Kuen is de bekendste vorm van het Hung Kuen. De vorm is zo beroemd dat soms de stijl wordt aangeduid als de Tijger & Kraanvogel stijl. De vorm is vormgegeven door Wong Fei Hung en is gepopulariseerd door zijn leerling Lam Sai Wing. De vorm leert de student de moed en kracht van de tijger aangevuld met de snelheid en precisie van de kraanvogel. Het bevat veel praktische vechtapplikaties evenals een verdieping in de verschillende manieren van krachtgeneratie die geïntroduceerd werden in de eerste schat.

Tit Sin Kuen
De naam kan vertaald worden als "IJzeren Draad Vorm". Dit is de hoogste vorm in het Hung Keun en neemt de student mee in het interne aspect van de stijl. De vorm bestaat geheel uit zogenaamde draak bewegingen en bevat geluiden, ingewikkelde ademhaling en bewegingen om de interne kracht te cultiveren en circuleren.